maanantai 21. joulukuuta 2015

Piimäjuusto yrteillä ja valkosipulilla sekä joulusämpylät

Piimäjuusto, maitojuusto, munajuusto, juhlajuusto ja joulujuusto. Oli nimi mikä hyvänsä niin aattoillan ruokapöydästä on löydyttävä tätä juustoa! Muuten on joulu pilalla. Mummoni on aina tehnyt hyvää piimäjuustoa, kun itse vuosikymmen sitten aloin tekemään juustoa itsekin, maustamiseen käytin mummon ohjeen mukaan pelkkää suolaa. Tähän juustoon laitoin mausteeksi myös kuivattuja yrttejä ja valkosipulia. Valkosipulia tuli juuri sopivasti, maku ei ole hallitseva vaan sitä on vain häivähdys.


Piimäjuusto
yrteillä ja valkosipulilla

3 l täysmaitoa
1 l rasvallista piimää
3 kananmunaa
1,5 tl suolaa
1 tl välimeren yrttiseosta
1 valkosipulin kynsi
nokare voita

lisäksi harsoliina ja juustomuotti tai siivilä

Laita isoon kattilaan voinokare ja kaada kattilaan maito, lämmitä keskilämmöllä melkein kiehuvaksi. Sekoittele maitoa koko ajan jottei se pala niin herkästi pohjaan. Sekoita yhteen kananmunat ja piimä ja kaada kuuman maidon joukkoon. Lämmitä uudelleen melkein kiehuvaksi. Sammuta levy ja laita kansi kattilan päälle ja anna seistä noin puoli tuntia.

Nosta reikäkauhalla erottunut juustomassa kulhoon ja sekoita joukkoon suola, yrtit ja murskattu valkosipuli. Kastele harsoliina vesihanan alla, purista nihkeäksi ja aseta liina juustomuotin tai siivilän päälle. Kaada juustomassa siivilään ja painele tasaiseksi. Aseta juuston alle kulho tai syvä lautanen, jotta ylimääräinen neste pääsee valumaan. Taittele harsoliinan reunat juuston päälle ja laita jääkaappiin vähintään kymmeneksi tunniksi.


Ainekset sopii ja kannattaa ottaa huoneen lämpöön jo tunteja ennen juuston valmistamista. Jossain ohjeissa olen törmännnyt kehoitukseen laittaa juuston päälle jääkaappiin jokin paino. Itse jätän tämän väliin, koska en pidä liian tiiviiksi painuneesta juustosta. Omalle puiselle juustomuotilleni kävi pari vuotta sitten köpelösti ja nyt olen käyttänyt ihan tavallista siivilää.

Käytin samaa ihanaa yrttiseosta myös uunimunakkaassa. Seos sisältää persiljaa, basilikaa, kirveliä, rakuunaa, timjamia, oreganoa ja minttua. Juuston voi halutessaan maustaa myös pelkällä suolalla, kuten mummo on aina tehnyt.

Juuston valmistuksesta jää sivutuotteeksi kattilallinen nestettä eli heraa, sitä voi käyttää sämpylöiden nesteenä. Itselleni on jo perinne tehdä sämpylät juustonesteestä. Osa joulusämpylöistä säilötään pakastimeen, yksi pellillinen katoaa parempiin suihin usein jo ennen pussitusta.

Joulusämpylät
 (32 kpl)

1 l piimäjuuston nestettä
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
2 dl juustoraastetta
2 dl öljyä
2 l vehnäjauhoja

Ota juustokattilasta litra nestettä taikinakulhoon, anna hieman jäähtyä. Lisää kaurahiutaleet ja kuivahiiva, sekoita. Lisää suola ja siirappi ja osa jauhoista. Lisää juustoraaste ja öljy sekä pienissä erissä loput jauhot. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle jauhoja ja pyörittele taikinaa jotta se muuttuu vähän kiinteämmäksi. Halkaise taikina kahtia ja laita puolet odottamaan liinan alle. Pyöritä  jauhoja apuna käyttäen 16 sämpylää ja laita liinan alle dottamaan, sitten tee sama toiselle puolikkaalle taikinaa. Anna sämpylöiden kohota liinan alla noin vartin verran ja paista 225 asteisessa uunissa 13 minuuttia. Anna levätä liinan alla ennen syömistä.


Piimäjuusto ja sämpylät ovat täydellinen makupari!
 
- Jaana

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti