perjantai 18. joulukuuta 2015

Bataattikeitto ja sämpylät



Talven pimeisiin iltoihin sopii ihana, lämmittävä ja makea bataattikeitto. Sosekeitto saa lisämakua porkkanasta ja ytyä sipulista.


Bataattikeitto
reilu kattilallinen
 
800 g bataattia
2 porkkanaa
1 sipuli
1,5 dl ruokakermaa
0,5 tl suolaa
1 kasvisfondi

Kuori bataatti, porkkanat ja sipuli. Pilko kaikki kattilaan. Bataatti kypsyy nopeimmin joten sen saa jättää porkkanaa reilusti isommaksi palaksi. Täytä kattila vedellä niin että kaikki peittyy, keitä kypsiksi noin 20 minuuttia, jonka jälkeen kaada kannen avulla kasvisliemi talteen, jätä kattilan pohjalle vähän lientä ja surauta kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi. Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää ruokakerma, suola ja kasvisfondi. Lisää myös kasvislientä, mikäli haluat keitosta löysemmän, lämmitä vielä hetken ja valmis!

Joskus sulattelen valmiin keiton joukkoon vielä nokareen Valion Koskenlaskija juustoa.



Nauti keitto raikkaan raejuuston kera sekä tottakai keiton kylkeen kuuluu myös tuoreet sämpylät. Kasvisliemen voi käyttää sämpylöiden nesteenä. Mikäs sen kätevämpää kuin saada kasvisliemi hyödynnettyä ja sämpylöitä varten valmiiksi lämmintä nestettä sekä vielä keiton kanssa nautittavaksi tuoreet sämpylät!

Sämpylät
 16 kpl 

0,5 l lämmintä kasvislientä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
8 dl jauhoja
1 dl öljyä

Laita taikinakulhoon kuivahiiva ja kaurahiutaleet, kaada päälle lämmin kasvisliemi ja sekoittele tasaiseksi puuhaarukalla. Lisää suola ja sokeri ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja lisää 1 dl öljyä. Lisää loput jauhot vähitellen, voit sekoitella jauhot sekaisin käsin tai käyttäen puuhaarukkaa apuna. Peitä kulho liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia. Lämmitä uuni ja jauhoja apuna käyttäen pyörittele taikinasta sämpylät, annan kohota pellillä liinan alla vielä noin 15 minuuttia ennen paistamista. Paista 225 asteisessa uunissa noin 13 minuuttia.


Jos vain maltat, anna sämpylöiden levätä hetki liinan alla ennen syömistä!
- Jaana

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti