torstai 7. tammikuuta 2016

Kukkakaali-porkkanakeitto


Valmistin eräänä hyvin kylmänä pakkaspäivänä ihanaa flunssankarkoitus-keittoa. Tämä sosekeitto sisälsi valkosipulia ja inkivääriä. En ollut varsinaisesti kipeä, mutta pientä tukkoisuutta ja yskää oli havaittavissa. Tuoretta valkosipulia ja inkivääriä pidetään luonnon lääkkeinä ja niitä suositellaan nimenomaan flunssaan. Jääkaapissa ei ollut tuoretta inkivääriä joten käytin jauhettua, makua tuli siitäkin ja keitto oli lämmittävää. Ehkä se oli hyvää uskoa keittooni tai sitten tuli tehtyä taikakeittoa, mutta seuraavana päivänä ei tuntunut tukkoisuutta ja olin täysin voimissani. En tiedä, kokeilkaa tekin jos flunssa vaivaa! Tässä resepti:

Kukkakaali-porkkanakeitto
4 annosta

1 kg kukkakaalia
4 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli
100 g Valio Koskenlaskija voimakas -juustoa
0,5-1 tl suolaa
0,5-1 tl jauhettua inkivääriä
ripaus valkopippuria

Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Leikkaa kukkakaali. Porkkanat saa leikata reilusti pienemmäksi kuin kukkakaali, koska kukkakaali kypsyy nopeammin. Laita kasvikset kattilaan ja lisää vettä niin että kasvikset peittyvät, keitä kypsäksi. Kaada keitinvesi talteen, jätä kattilaan vähän vettä ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle miedolle lämmölle. Lisää pienemmäksi pilkottu sulatejuusto ja mausteet. Lisää myös keitinlientä kunnes keitto on sopivan paksuista. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa vielä hieman suolaa ja inkivääriä. Nauti keitto keitetyn kananmunan kera.


Lisätietoa inkiväärin terveysvaikutuksista voi lukea tästä Ylen ikivanhasta artikkelista. Valkosipulista kerrotaan täällä. Todella mielenkiintoista luettavaa, varsinkin kun itse käytän valkosipulia melkein joka ruoassa ja olenkin todella harvoin kipeä. Inkivääri on vähän vieraampi, aion ehdottomasti lisätä sen käyttöä. Kasvikset sisältävät runsaasti suojaravinteita, taikakeittoa tämä siis olikin.


Voikaa hyvin!
- Jaana

 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti