keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Herkullinen thai-salaatti

Nuudelisalaatin makuja pystyy vahvistamaan thai-kastikeella, johon kuuluu thaimaalaisen ruokakulttuurin perusmauste, kalakastike. Nousevista mielikuvista huolimatta kalakastike on nestemäinen liemi, joka tuo ruokaan mm. suolan maun. 

Thaimaalainen ruokakulttuuri on mielenkiintoista, koska esimerkiksi se makujen sinfonia on useammin niin paljon moninaisempaa kuin vaikka perinteisessä suomalaisessa ruokakulttuurissa. Thaimaalaisen ruuan ydinmauste on kalakastike. Ensimmäisellä Thaimaan matkalla vihasin sitä. Toisella reissullani siedin sitä. Ja kolmannella aloin jo pitämään siitä. Ehkä jopa vähän hävettää myöntää, ettei kalakastike kuulu vieläkään lempimakuihini, mutta pieninä määrinä nautittuna se maistuu ihan herkulliselta ja tuo ruokien makuja esille ihan eri tavalla. 

Rastapää sen sijaan rakastaa thaimaalaista ruokaa ja myös kalakastiketta, kaapistamme löytyy tämän vuoksi myös esimerkiksi kaffirlimeä ja galangaa. Ja näin ollen meidänkin keittiössä tuoksuu kalakastike ja thaimaalaiset ruuat. Yllätyin suuresti, kun tätä soijan tapaan käytettävää, suolaa korvaamaan tarkoitettua kalakastiketta löytyi sesamöljyn lisäksi lähi-Alepasta. Alkuperäinen thaisalaatin ohje on Jamie Oliverin luomus, mutta sitä mukaillen syntyi Pastapään ja Rastapään ruokien TOP 3 -ruokiin sijoittuva ateria. Rastapää paistoi vielä salaatin kylkeen naudan marmorifileetä. 



Nuudelisalaatti

100g lasinuudeleita 
1 chili
1/2 rucola ruukku
1 jääsalaatti
1 kevätsipulin varsi
puolikas kurkku
korianteria
basilikaa 
cashewpähkinöitä




Thaikastike salaatille

4 rkl limettimehua
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesamöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
3 tl kalakastiketta
hyppysellinen tummaa sokeria
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 valkosipulinkynsi
1 chili
1 kourallinen korianteria ja basilikaa silputtuna

Keitä nuudelit ja anna jäähtyä. Kuori kurkku ja suikaloi se ja paprika. Sekoita nuudelit, kasvikset ja yrtit. Valmista thaikastike sekoittamalla ainekset keskenään. Salaatin voi tarjoilla yhdessä esimerkiksi naudan marmorifileen kanssa. 






Rastapään terveiset thaimaalaisittain: "Aroi kap [aloi kap]"

Edit. alkuperäisestä ohjeesta puuttui kokonaan kalakastike, en ehkä pidä siitä vieläkään tarpeeksi! Nyt se on kuitenkin lisätty ohjeeseen mukaan, kiitos tarkkaavaisuudesta Veeralle!
-Sanna

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti