perjantai 5. helmikuuta 2016

Sämpylät aurinkokuivatulla tomaatilla ja valkosipulilevite

Leipää tulee leivottua melkein joka viikko. Yleensä taikinaksi tulee tehtyä se perus, sen kummemmin mittailematta. Usein taikina on jonkin sortin sämpylätaikina, mutta leivonnassa oikaisen niin, että pikkusämpylöiden pyörittelyn sijaan teen pellileipää. Eli taikinan kohotuksen jälkeen työstän taikinaa hetken kulhossa puuharukan avulla, jonka jälkeen kaadan taikinan uuninpellille ja painelen koko taikinan pellin kokoiseksi levyksi. Leikkaan palaset valmiiksi pizzapyörän avulla ja laitan liinan alle kohoamaan ennen paistoa.

Tavalliseen sämpylätaikinaan saa vaihtelua ja luonnetta, kun leipoo taikinaan aurinkokuivattua tomaattia! Tällä kertaa pyörittelin sämpylät, mutta sama taikina sopii muotoiltavaksi pellileiväksi.

Sämpylät aurinkokuivatulla tomaatilla
16 kpl

0,5 l lämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl juustoraastetta
1 dl öljyä
n 7-8 dl jauhoja
8-10 viipaletta aurinkokuivattua tomaattia
225 astetta noin 13 min.

Sekoita hiiva lämpöiseen veteen ja lisää suola ja sokeri. Lisää puolet jauhoista, sekoita tasaiseksi ja lisää juustoraaste ja öljy. Pilko joukkoon aurinkokuivattu tomaatti ja loput jauhoista, voit sekoittaa taikinan käsin tai käyttää apuna puuharukkaa. Peitä kulho liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia. Lämmitä uuni ja leivo taikinasta sämpylät, anna taas kohota vartin verran liinan alla ennen paistamista. Kun sämpylät ovat kypsiä, anna levätä liinan alla ennen syömistä.

Ja leivän kanssa nautittavaksi tekaise super-helppo ja yksinkertainen levite:


Valkosipulilevite
 
75 g oivariinia
250 g maitorahkaa
2 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

Sekoita pehmeä voi ja maitorahka, purista sekaan kaksi valkosipulin kynttä ja lisää oliiviöljyä, mausta suolalla. Sopii nautittavaksi hetikin, seuraavana päivänä maku on voimakkaampi. Kolmantena päivänä tätä ei enää ole jäljellä.

Ihanaa viikonlopun alkua!

- Jaana

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti