sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kasvistagine ja säilötyt sitruunat

Säilötyt sitruunat antavat makua mm. salaatteihin ja kasvisruokiin. Sitruunoiden valmistus on helppoa, tosin hetkessä nämä herkulliset maun antajat eivät valmistu, vaan niitä kannattaa säilöä noin kuukauden verran ennen käyttöä. Herkulliseen kasvistagineen saa makua Marokosta säilöttyjen sitruunoiden avulla.

Säilöin sitruunoita jo helmikuussa, se oli silloin talven keskellä kuin lupaus keväästä. Kuukauden päivät odotin, että sitruunat olisivat käyttövalmiita. Kun ne vihdoin valmistuivat, maistelin niitä ensi kerran sellaisenaan. Suolan ja sitruunan liitto oli erinomainen! Nämä sitruunat sopivat käytettäviksi esimerkiksi salaatteihin ja patoihin. Pastapäiden Jaana vieraili luonani keväällä ja valmistin hänelle kasvistaginea ja pitaleipiä, näiden kaveriksi nostin pöytään lisäksi fetasalaatin (säilötyillä sitruunoilla maustetuuna), turkkilaisen jogurtin ja silputtua korianteria. Illan tarjoilut kuvasi Jaana.






Säilötyt sitruunat

1 litran lasipurkki
10 pestyä luomusitruunaa
1rkl merisuolaa / sitruuna

Steriloi lasipurkki keittämällä se kuumassa vedessä tai uunissa. Pese sitruunat huolellisesti juuriharjalla. Leikkaa sitruunat neljään osaan. Ripottele suolaa sitruunoihin ja laita sitruunat steriloituun lasipurkkiin. Murskaa sitruunoita, jotta niistä irtoaa hedelmämehua. Hedelmämehun pitäisi peittää sitruunat. Sulje purkki ja anna sitruunoiden tekeytyä kuukauden verran pimeässä, huoneenlämpöisessä paikassa. Säilytä avattu purkki jääkaapissa.  

Kasvistagine

2 punasipulia 
1 valkosipulinkynsi 
2 bataattia 
½ dl oliiviöljyä 
sahramia 
 jauhettua korianteria 
jauhettua kanelia
2 prk säilöttyjä kikherneitä (Go Green)
1 dl paloteltuja, suolaan säilöttyjä sitruunoita 
4 kuivattua viikunaa 
400 g tomaattimurskaa 
2 dl vettä 
1 tl ruokokidesokeria 
1 tl merisuolaa

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynsi. Kuori bataatti  ja kuutioi se. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota niitä hetki. Lisää mausteet koko ajan sekoittaen. Lisää huuhdellut kikherneet ja suolaan säilötyt sitruunat, silputut viikunat, tomaattimurska, vesi, sokeri ja suola. Hauduta kannen alla pienellä lämmöllä noin 45 minuuttia. Ennen tarjoilua tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 


Pitaleivät

 8  dl vehnäjauhoja 
3  dl     kädenlämpöistä vettä 
25  g     hiivaa 
1  tl     suolaa 
1  rkl     öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen huolellisesti ja lisää muut aineet joukkoon, lukuunottamatta n. 1,5 dl jauhoista. Vaivaa taikinaa huolella ja nostata liinan alla 30 minuuttia. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Pyöritä taikinasta palloja ja kauli niistä pyöreitä levyjä runsaiden jauhojen kera. Nostata pellillä n. 10 minuuttia, jonka jälkeen paista 6-8 minuuttia uunin keskitasolla (älä avaa uunia paiston aikana, jotta pitaleipään muodostuu ns. tasku)


-Sanna
Teksti: Sanna
Kuvat: Jaana

P.S: Mikäli olet ihmetellyt hidasta päivitystahtia, niin täällä ollaan edelleen, mutta valitettavasti kannettavan tietokoneen kanssa on ollut ongelmia. Laturiongelmien jälkeen koko kone jarrutti toimintaansa ja vielä en ole uhrannut aikaani uuden laitteen hankintaan. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti