keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä

Perinteisesti joulupöydän leipävalikoiman herkullisin tuote on ollut saaristolaisleipä, jonka päälle kuuluu levittää reilu kerros voita. Leivän päälle voi laittaa myös kalapöydän antimia tai sille voi tehdä oman ranskankerma-ruohosipuli-piparjuurilevitteen.  Joulu on herkuttelun aikaa ja saaristolaisleipä sopii siihen erityisen hyvin. 

Tämän ohjeen olen saanut eräältä ystävältäni. Taikina valmistui yhdessä yössä, eli ainesosien sekoituksen jälkeen annoin sen kohota n. kuuden tunnin ajan ennen kuin lastasin taikinan leipävuokaan ja kulhoon. Toinen leipä valmistui siis keraamisessa uuninkestävässä astiassa, sillä muuton jäljiltä on kadoksissa ainakin yksi silikoninen leipävuoka. Leipää kannattaa pitää ennen tarjoilua pari päivää jääkaapissa, jotta se ehtii vetäytymään kunnolla.




Saaristolaisleipä

1 l piimää
50 g hiivaa
2,5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva ja lisää kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi ja peitä taikina liinalla. Anna kohota n. 6 h. Sekoita taikinasta ilmakuplat pois. Voitele kaksi leipävuokaa voilla ja kaada taikina vuokiin (vetoisuus 1,5 litraa). Voit tasoittaa pintaa puuhaarukalla. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä (puolet siirappia, puolet vettä) ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti ritilälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä leivät sen jälkeen jääkaappiin vetäytymään. 


-Sanna

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti